Ένα βιβλίο για το όνομά μου!

“Το όνομα κάθε παιδιού, είναι μια λέξη με νόημα για το ίδιο το παιδι,γιατί αποτελεί το αναγνωριστικό του σημείο, είναι η υπογραφή του. Είναι η πρώτη λέξη που θέλει να διαβάσει και να γράψει ένα παιδί, αφού νιώθει μια συναισθηματική προσκόλληση με το όνομά του” (Delhaxhe, 1989).

Γνωρίζοντας λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για το κάθε παιδί το όνομά του αποφασίσαμε να φτιάξουμε το βιβλίο του όνοματός μας.

Αρχικά, αφού συζητήσαμε την ιδέα με τα παιδιά φτιάξαμε ένα εξώφυλλο για το βιβλίο μας.

Σε επόμενη δραστηριότητα, και αφού είχε προηγηθεί παιχνίδι με τις κάρτες ονομάτων των παιδιών για να μπορέσει ο καθένας να αναγνωρίζει το όνομα του, κάναμε με μαρκαδόρους  το όνομά μας ένα ουράνιο τόξο!

 Επόμενη φορά τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας που έχει τίτλο “το όνομά μου μια ζωγραφιά”

Στη συνέχεια, κάθε παιδί κρατούσε την κάρτα με το όνομά του και μέτρησε από πόσα γράμματα αποτελείται αυτό. Αφού τα χωρίσαμε σε ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των γραμμάτων, κάθε παιδί συμπλήρωσε την επόμενη σελίδα του βιβλίου του που έπρεπε να βάλει κάθε γράμμα στο αντίστοιχο κουτι.

Η επόμενη δραστηριότητα ενθουσίασε τα παιδιά αλλά και εμάς!Σε Α4 είχαμε γράψει το όνομα κάθε παιδιού και από πάνω το ξαναγράψαμε με ατλακόλ. Αφού στέγνωσε, δώσαμε σε κάθε παιδί το χαρτί μα το όνομά του. Από πάνω τοποθέτησε ένα λευκό χαρτί και ζωγραφίζοντας με διάφορα χρώματα κηρομπογίας είχαμε το  ακόλουθο αποτέλεσμα!

Αμέσως μετά , το αρχικό χαρτί , όπου ήταν γραμμένο το όνομα του παιδιού με ατλακόλ, χρωματίστηκε από τα ίδια τα παιδιά με νερομπογιές και έγινε μια ταμπέλα για την πόρτα του δωματίου τους με το όνομά τους ανάγλυφο!

Ένα άλλο φύλλο εργασίας που συμπλήρωσάν τα παιδιά ήταν το όνομά μου ένα πύραυλος. Σε κάθε παιδί δόθηκε η κάρτα με το όνομά του. Ταυτόχρονα πήραν και ένα χαρτί που είχε σχεδιασμένα τετράγωνα. Κάθε παιδί έκοψε τόσα τερτάγωνα, όσα γράμματα είχε το όνομά του.Τα κόλλησε σε χαρτί το ένα κάτω από το άλλο και μετά έγραψε το όνομα του. Τέλος συμπλήρωσε ό,τι χρειαζόταν  για να φτιάξει ένα πύραυλο!

Αυτά τα φύλλα εργασίας έχουν δοθεί μέχρι τώρα στα παιδιά για το βιβλίο του όνόματος τους. Στόχος μας είναι , σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ, να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να αναγνωρίζουν , να γράφουν και να διαβάζουν το όνομά τους αλλά και τα όνόματα των συμμαθητών τους, χωρίς να τα υποβάλλουμε σε μια συστηματική διδασκαλία πάνω στον αλφαβητικό κώδικα γραφής.

Το βιβλίο του ονόματος θα συπληρώνεται ανά τρίμηνο, με φύλλα εργασίας  που θα έχουν διαφορετικούς στόχους αναλογα με το επίπεδο των παιδιών. Αυτό το βιβλίο θα συμπεριληφθεί στο portfolio των παιδιών.

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Δήμητρα

    Πολύ ωραία δραστηριότητα ! Μπράβο κορίτσια !!! Περιμένω με ανυπομονησία τις επόμενες!!!!!!

  2. Μας ευχαριστεί και μας ενθαρρύνει η ανυπομονησία σου! Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο!

  3. Βασίλης

    Χμμμ, το κόλπο της ατλακόλ δεν το είχα σκεφτεί…

  4. Χίλια μπράβο!!Σίγουρα θα ανακυκλώσω τις ιδέες σας!

  5. Ιωαννα

    Πολυ ωραιες ιδεες . Μπραβο!!! Και κρατανε το ενδιαφερον των παιδιων. Θα τις αξιοποιησω!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.