Παιχνίδι με το αλεξίπτωτο!

parachute-kids-birthday-party

 

Ίσως να είναι τα ζωηρά του χρώματα, ή οι ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει για παιχνίδι, ή απλά οι φίλοι που μαζεύονται γύρω από αυτό. Ό,τι και να είναι, μόνο στη θέα του αλεξίπτωτου τα παιδιά φωνάζουν και χοροπηδούν από χαρά! Πόσο υπέροχος τρόπος λοιπόν, για να εισάγουμε τα παιδιά στο πώς να δουλεύουν μαζί για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο.

Βέβαια, πέρα από αυτό, τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με αλεξίπτωτο είναι πολλά:

  • Δεν είναι ανταγωνιστικό.
  • Ενισχύει τη δυναμική της ομάδας.
  • Προωθεί την επικοινωνία.
  • Ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη.
  • Καλλιεργεί την αντιληπτική ικανότητα.
  • Μαθαίνει τα παιδιά να περιμένουν τη σειρά τους και να μοιράζονται.
  • Να ακολουθούν κατευθύνσεις.
  • Αναπτύσσει την αίσθηση του ρυθμού.
  • Ενδυναμώνει το πάνω μέρος του κορμού.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

  • ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ

Αυτό δεν είναι τόσο παιχνίδι,όσο το βασικό ξεκίνημα για παιχνίδια με το αλεξίπτωτο. Όλοι μοιράζονται γύρω απο το αλεξίπτωτο και πιάνουν τις άκρες του, έτσι ώστε να σχηματίσουν έναν κύκλο. Τραβήξτε το αλεξίπτωτο να τεντώσει και χαμηλώστε το μέχρι το έδαφος (ή μέχρι τα γόνατα). Μόλις ακουστεί η μαγική λέξη “μανιτάρι”, όλοι τραβούν το αλεξίπτωτο προς τα πάνω (μην το αφήσει κανείς!). Αυτό θα γεμίσει με αέρα και θα φουσκώσει προς τα επάνω σαν ένα γιγάντιο μανιτάρι! Για να το σηκώσετε όσο πιο ψηλά γίνεται πρέπει να κάνουν όλοι ένα δυο βήματα μπροστά προς το κέντρο. Είναι καλό να εξασκηθείτε αρκετές φορές σ’αυτό, ώστε η ομάδα να μάθει να δουλεύει αποτελεσματικά. Δεν θα πετύχει χωρίς συνεργασία!

(Παραλλαγές για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς: Δείτε τί γίνεται όταν μετά τη λέξη “μανιτάρι” όλοι τρέξουν προς το κέντρο κρατώντας ακόμα το αλεξίπτωτο ή όλοι τρέξουν μακρυά, ειδικά σε εξωτερικό χώρο, μια μέρα με αέρα).

  • ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ

Όταν ακούγεται η λέξη “μανιτάρι” η νηπιαγωγός φωνάζει το όνομα ενός παιδιού κ εκείνο πρέπει να τρέξει στην απέναντι πλευρά περνώντας κάτω από το αλεξίπτωτο / ένα παιδί φωνάζει το όνομα κάποιου άλλου, κι εκείνο πρέπει να τρέξει στο κέντρο να κάνει μια υπόκλιση και να γυρίσει στη θέση του, στη συνέχεια αυτό το παιδί φωνάζει το όνομα του επόμενου / η νηπιαγωγός φωνάζει τα ονόματα δυο παιδιών κι εκείνα πρέπει να τρέξουν κάτω από το αλεξίπτωτο να συναντηθούν στο κέντρο, να χαιρετηθούν και είτε να ξαναγυρίσουν στη θέση τους, είτε να αλλάξουν θέσεις.

  • Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

Τα παιδιά κάθονται στο έδαφος κρατώντας το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Βάζουν τα πόδια τους από κάτω και προσποιούνται ότι βρίσκονται στην παραλία κι έχουν βάλει τα πόδια τους μέσα στο νερό. Κυματίζουν απαλά το αλεξίπτωτο. Διακριτικά η νηπιαγωγός επιλέγει ένα παιδι που γίνεται ο”καρχαρίας” και περνάει κάτω από το αλεξίπτωτο, πατώντας στα γόνατα και στα χέρια του. Οι υπόλοιποι πρέπει να βρουν ποιος λείπει.

WAA_outreach_parachute99_9

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • Η ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΚΥΛΑΕΙ

Όλοι κρατούν το αλεξίπτωτο τεντωμένο. Τοποθετήστε μια μεγάλη μπάλα στην άκρη του και προσπαθήστε να κάνετε την μπάλα να κυλήσει γύρω γύρω στην άκρη του αλεξίπτωτου. Θέλει συγκέντρωση και συνεργασία! Απαλές και αργές κινήσεις, Αφού γίνει αυτό αρκετές φορές αυξήστε ταχύτητα ή αλλάξτε κατεύθυνση.

  • Η ΧΕΛΩΝΑ

Όλα τα παιδιά στηρίζονται στα γόνατα και στις παλάμες τους σαν χελωνάκια κάτω από ένα μεγάλο καβούκι (το αλεξίπτωτο) και προσπαθούν να κάνουν τη  χελώνα να κινηθεί προς μια κατεύθυνση. Για να γίνει πιο δύσκολο τοποθετούμε ένα εμπόδιο.

  • Ο ΩΚΕΑΝΟΣ

Προσποιούμαστε ότι το αλεξίπτωτο είναι ο ωκεανός. Κινούμε το αλεξίπτωτο ανάλογα με το “δελτίο καιρού” που εκφωνεί η νηπιαγωγός, π.χ. “Σήμερα στον ωκεανό φυσάει ένα απαλό αεράκι” ή ” Δυνατός άνεμος με βροχή” κλπ. Τα παιδιά αντιδρούν αναλόγως.

  • ΚΥΜΑΤΑ

Κινούμε το αλεξίπτωτο πάνω κάτω με τη συνοδεία μουσικής αυξομειώνοντας την ένταση.

  • Ο ΤΡΟΧΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ

Κρατάμε το αλεξίπτωτο στο ύψος της μέσης και το γυρίζουμε γύρω γύρω από χέρι σε χέρι και αλλάζουμε φορά.

  • ΙΓΚΛΟΥ

Τα παιδιά όρθια κρατούν το αλεξίπτωτο στο ύψος της μέσης. Με το σύνθημα όλοι σηκώνουν το αλεξίπτωτο ψηλά πάνω από τα κεφάλια τους και μετά μπαίνουν από κάτω σκύβοντας και τραβώντας τις άκρες του αλεξίπτωτου από κάτω τους. Κι έτσι βρίσκονται μέσα στο ιγκλού τους!

  • ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ

Κάθε παιδί κρατάει το αλεξίπτωτο με το ένα χέρι και έχει το άλλο χέρι τεντωμένο στο πλάι για ισορροπία. Όλα τρέχουν προς μια κατεύθυνση και μετά προς την αντίθετη. Αυτό γίνεται και με μουσική, όση ώρα ακούγεται η μουσική κινούνται γύρω γύρω και στο σταμάτημά της αλλά ζουν κατεύθυνση.

  • ΤΡΕΛΛΟΜΠΑΛΙΤΣΑ

Τοποθετούμε μια μπάλα στο κέντρο του αλεξίπτωτου και καθώς το κινούμε προσπαθούμε να μην πέσει έξω.

  • ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ…

Όταν το αλεξίπτωτο φουσκώσει…

χτυπήστε τα πόδια στο έδαφος

σηκώστε το ένα πόδι

πηδήξτε

χορέψτε

κουνήστε το κεφάλι

φωνάξτε “ζήτω!”

κλπ.κλπ.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ

  • Να είστε βέβαιοι ότι το έδαφος πάνω στο οποίο παίζεται το παιχνίδι, δεν γλιστράει.
  • Να υπενθυμίζετε συνέχεια στα παιδιά να προσέχουν πού πηγαίνουν προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις.
  • Αν το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πολύ δυναμικό, αλλάξτε αμέσως σε κάτι πιο ήρεμο, ώστε να υπάρχει πάντα έλεγχος.
  • Χρειάζεται πάντα αρκετός χώρος για κίνηση.

Πηγές:

Parachute basics: The hello game

http://www.preschooleducation.com/gparachute.shtml

18 Parachute Game Ideas for Kids

http://www.childcarelounge.com/activity/parachute-play.php

About Ηρώ Παπαδοπούλου

Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Σχολή (Τμήμα Νηπιαγωγών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα, όπου και εργάστηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1996 έως το 2000. Έκτοτε ζω με την οικογένειά μου στην Κέρκυρα και εργάζομαι σε δημόσιο Νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο: info@meleniro.gr
Bookmark the permalink.

3 Comments

  1. Iakovina Alipranti

    Ωραία συλλογή παιχνιδιών.Ευχαριστούμε κορίτσια.

  2. Pingback: Παιχνίδια για εξοικείωση και “σπάσιμο του πάγου” τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο. - meleniro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.